.

harap-harap kaye la aku

Tuesday, November 15, 2011

PERKARA YANG MENGUJI KEIMANAN KITA DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN


Seseorang dalam kehidupan seharian akan mendapat antara empat perkara; nikmat, bala, taat dan maksiat. Malah kadang-kadang keempat-empat itu diperoleh dalam sehari. Semua itu bergantung kepada sejauhmana keimanan seseorang.
Nikmat: Seseorang itu akan memperoleh nikmat apabila dia berusaha ke arah kebaikan selain berdoa kepada Allah. Antara nikmat yang akan diperoleh ialah kesenangan, ketenangan, kekayaan, kemudahan dan banyak lagi.
Tetapi apabila nikmat yang diperoleh itu tidak disyukuri, tidak menghargai apa yang diperoleh itu semua itu akan hilang. Itulah yang dikatakan bala.


Bala: Seseorang itu akan menerima kesusahan, kemiskinan, permusuhan, apabila hubungannya dengan Allah diputuskan. Nikmat yang diperoleh tidak disyukuri, manfaatnya digunakan secara tidak serius. Sikapnya itu dianggap sebagai tidak menghargai pemberian Allah.
 Inilah bala yang jarang dianggap bala. Sepatutnya umat Islam sedar bahawa apabila usaha seseorang tidak dihargai, dia telah membina permusuhan sesama muslim. Hakikatnya semua termasuk dalam kategori bala.

Taat: Seseorang yang bersyukur akan taat kepada Allah. Segala perintah Allah ditunaikan segala yang dilarang Allah ditinggalkan. Jadi, orang yang taat ada kaitan dengan nikmat. Inilah regu yang seharusnya dikawal oleh umat Islam. Hal ini kerana tanpa taat manusia akan melakukan dosa.

Maksiat: maksiat adalah lawan kepada taat. Maka orang yang buat maksiat akan menerima bala daripada Allah. Orang yang buat maksiat bukan sahaja mencuri, berzina dan sebagainya, tetapi tidak melaksanakan perintah Allah juga dikategorikan sebagai buat maksiat.
Umat Islam perlu sedar empat perkara ini akan ada pada setiap orang. Namun, apa yang digambarkan itu menjadi satu peluang untuk masing-masing bermuhasabah. Maka kalau bala atau maksiat sudah bersarang dalam diri seseorang agak sukar dihapuskan. Oleh sebab itu, kita perlu iringi dengan doa yang serius.

0 ulasan:

Post a Comment